Maghull – Its new North Station – An accessible interchange?

As I have been looking at the layout of the new Maghull North Station two things in particular jump out at me which don’t seem at all right.

Firstly, the vast majority of those approaching the station by foot, on a cycle, pushing a pram, using a disability buggy etc. will do so coming from the direction of Maghull Square yet the access to the new station from this direction is at present via a short flight of steps:-

There’s no alternative to these steps, there’s no dropped kerb and hard standing to School Lane so how are people with disabilities and those arriving on a bike supposed to access the station? The alternative presently is a very long detour along School Lane and then back again via the new Poppy Fields housing estate road.

Could it be that a level/accessible access is still to be provided? I’m wondering if this may be the case because of uncompleted works some 20 or 30 yards away from the steps? See what I mean?:-

Secondly, the bus stops for the new station, on School Lane, are not exactly close to it:-

In the summer maybe the walk to the bus stops is a pleasant one but in winter? Why has it not been possible to create an bus/rail interchange like you see at many stations where both are located right next to each other? This whole area has been designed from scratch so I’m scratching my head about this, I really am.

The new station is great (I use it, indeed I campaigned for it to be built over many, many years) but clearly there are teething troubles which need addressing.

With thanks to the Aintree & Maghull Champion newspaper for making this their lead story in their edition of 1st August 2018